banner
máj 8, 2016
442 Views
2 0

Kedy podľa foodblogerov začína jar v kuchyni?

Autor

Upozornenie: tento článok nečítajte hladní. Hrozí masový pocit náhleho hladu.

Keď so slnkom vyhriatej zeme začne vyrastať prvá jarná zelenina, začína pre foodblogerov jar. Viete ktoré suroviny im ju najviac pripomínajú? Aké recepty sa im hneď s týmto obdobím spájajú? V nasledovnýchpár vetách nájdete až 10 receptov a tipov na jarné jedlá!

Zuzana Freso, www.befresh.sk:

Odkedy si sama riešim stravu a navštevujem trhy so zeleninou je pre mňa predstaviteľom jari redkvička a jarná cibuľka. Mám taký zaužívaný rituál “vítania jari”: zelený šalát s redkvičkou, jarnou cibuľkou, syrom Lučina a olivovým olejom. 

Ďalšou skvelou jarnou surovinou, ktorú sme si pred rokmi zaradili do jedálnička je medvedí cesnak. Ten sa nám spája s prechádzkou k Rusovskému jazeru, jeho vôňu je na niektorých miestach intenzívne cítiť. Okrem toho, že je dokonalý len tak na kváskovom chlebe s maslom, robievam z neho polievku – radšej varenú,raw polievka je naozaj veľmi štipľavá, tam je potrebné ho pridávať veľmi opatrne, vegánsky “a la špenátový” prívarok. Surový ho dávam do šalátov a pripravujem z nehorawpesto (orechy, medvedí cesnak, olivový olej, himalájska soľ). Takto si uchová všetky svoje cenné zložky aj dlhší čas.

Ako ste si mohli všimnúť všetky zeleniny sú viac či menej štipľavé – asi kvôli tomu, aby prečistili náš žalúdok po zimných hodoch 🙂

medvedicesnak-befresh2


Silvia Horecká, www.terapiajedlom.sk:

Moja príchuť jari sa volá medvedí cesnak, jarná cibuľka a reďkovka. Medvedí cesnak pripravený na 100 spôsobov alebo veľa jedál ochutených medvedím cesnakom. Favoritom sú avokádová polievka s medvedím cesnakomjačmenné halušky s medvedím cesnakom.


Mina Chalupniková, www.chalupnikovi.com:

Kedy podľa mňa začína jar v kuchyni? Zdá sa jednoduchá, však? Ale keď sa zamyslíme, zistíme, že žijeme v takej dobe, že sa to potravinovo, jednoducho nedá rozlíšiť.Pokiaľ nie som na gazdovstve, ktoré žije výhradne zo svojich zdrojov, tak je to zložité.  Môj supermarket mi ponúka absolútne všetko….v každej ročnej dobe.

Pred 30 rokmi som išla do práce a do našej dediny, prišiel predávať maďarský farmár jarnú zeleninu. Plný stôl mladej jarnej cibuľky a reďkovky. V autobuse každej žene, trčala z kabelky cibuľková vňať a keď som prišla do práce, všetci sa išli zblázniť od závisti, nad mojimi raňajkami…

Uvedomila som si absurdnosť tohto fenoménu práve tento rok… koncom januára som raňajkovala šmirkáš….ako sa patrí…vymiešaný s pažítkou a vedľa som mala nakrájané paradajky a uhorku. No a na našom dvore kvitli snežienky. Vraj je jarná bryndza najlepšia…. keď prídem na Slovensko, tak si ju kupujem do zásoby po celý rok a namôjdušu som nezbadala rozdiel.

Na Zelený štvrtok sa už celkom bežne prekladá žihľavový nákyp s avokádom….s avokádom!!!! Tak niežeby mi to vadilo….to rezolútne popieram, ja zbožňujem, že si môžem kúpiť špargľu kedy chcem a u Turka v zelovoci, kúpim čerstvé certifikované dubáky, alebo kuriatka celý boží rok. ….a čerstvé bylinky si dokupujem v črepníkoch každý týždeň….len skrátka…jar v mojej kuchyni sa rozpozná veľmi ťažko.Ale potom som na to prišla….prišla som na to, čo považujem za počiatok mojej jarnej kuchyne….Veľkú Noc. Jedine na Veľkú noc robím pečené jahňa vo vaječnej postieľke.

Našťastie tie živé jahniatka nevidím a kupujem ich mäso u gazdov. Bohužiaľ, alebo našťastie…som limitovaná jeho cenou, pretože na Slovensku sú tieto jarné, mliečne jahniatka ešte vzácnosťou a ich cena je povedzme….úmerná tej vzácnosti. Aj keď, už teraz môžem načrieť do peňaženky a kúpiť si toho úžasného mäsa viac….dať ho do mrazničky a  urobiť si ho kedy chcem…ale mi to nedá.

Jarná kuchynská tradícia u mňa pomaly zaniká a týmto sa tomu tak nejako bránim…A tak sa teším, ako moja 80 ročná mamička bude sedieť na Veľkonočnú sobotu v kuchyni, obklopená rodinou, čo sa zíde z rôznych kútov sveta.  Ja jej naukladám na stôl  všetko čo treba a ona bude pripravovať hrudky jahňacieho a králičieho mäsa na pekáč. Králičie pre tých, čo sa nedokážu s jahňacinou zmieriť. Vo vázach bude zlatý dážď, natrhaný priamo z kríka….tie časy, keď som ho chodila rezať v jarných mrazíkoch a nechávala, aby rozkvitol v izbovom teple, sú už preč.

Zachovať tradíciu jarného obdobia pomocou potravín, je už veľmi ťažká a tak si tento recept strážim ako taký jarný klenot, ďakujem zaň všetkým mojim prababkám a postarám sa, aby každá žena z môjho rodu začala jar práve ním…aspoň pomyslene.

chalupkoviny2

Kategória:
Rozhovory

Comments are closed.